Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Interview met John de Wolf

Interview met John de Wolf

  ‘Vijftigplusser hoort er weer helemaal bij’

  John de Wolf, oud-profvoetballer en voetbaltrainer, is door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangesteld als boegbeeld voor de werkzoekende vijftigplusser. Hieronder het interview met hem over zijn ambassadeurschap. 

  ‘Blijf jezelf ontwikkelen, dat doe ik ook, en volg je hart’, zegt hij.

  FC De Rebellen

  John, je bent zelf ook vijftigplusser. Hoe zie jij de doelgroep?

  ‘Ik heb meer ervaring, ben rustiger geworden, ik heb mijn plek gevonden. Je moet niet stilstaan, zeg ik tegen mensen. Niet denken dat je wel goed zit tot aan je pensioen. Blijf in jezelf investeren en zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van alle ontwikkelingen. Je hart en gevoel volgen vind ik belangrijk. Ik heb zelf net de switch gemaakt van GVVV Veenendaal naar Spakenburg, een mooie, warme club, in mijn ogen de grootste amateurclub van Nederland. Natuurlijk kun je niet altijd je hart volgen, dan wordt het een soort rollercoaster, maar er zijn momenten dat je het wél moet doen. Veel vijftigplussers zijn in zichzelf blijven investeren, maar er is ook een grote groep stil blijven staan. Dat zijn de mensen die dachten hun tijd te kunnen uitzitten. Op het moment dat je dan slecht nieuws krijgt ben je onvoorbereid. De wereld verandert en wij moeten daar in meegaan. Voor jonge mensen is dat misschien makkelijker, maar vijftigplussers kunnen dit ook. Vorig jaar stond ik met 42 voorstellingen in het theater met FC De Rebellen. Dat had ik nooit kunnen bedenken. Elk persoon heeft meer in zich dan hij zelf denkt.’

  Op zoek naar werk, niet naar een baan

  Wat doet een ambassadeur?  

  ‘Ik breng zaken onder de aandacht, er wordt meer bewustwording gecreëerd betreffende (werkzoekende) vijftigplussers. Ik doe niet speciaal iets voor regio Haaglanden omdat ik landelijk ambassadeur ben. Ik kom dus overal. Er is niet veel verschil tussen mensen in het noorden of in het westen van het land, hooguit zijn de mensen in het westen wat opener en directer. En ja, in het westen zijn natuurlijk meer bedrijven gevestigd, dat biedt misschien meer mogelijkheden. Al met al zitten ze allemaal in hetzelfde schuitje. Ik zeg altijd dat mensen niet op zoek moeten naar een baan, maar op zoek moeten naar werk, verbreed je horizon.’

  Puttendouwers

  Kun je vertellen wat de do’s en don’ts zijn op het gebied van werk zoeken?

  ‘Wat ik echt schrijnend vind is dat werkgevers soms nauwelijks reageren op sollicitaties, of dat mensen een standaard antwoord ontvangen, zoals ‘u past niet in het profiel’. Dan haal je de motivatie weg bij mensen. Ik spreek mensen die wel 1000 keer gesolliciteerd hebben en dan misschien 10% reactie ontvangen. En toch zeg ik, misschien is het wel raak bij poging 1001. Op de ambassadeursbijeenkomsten worden de opmerkingen van werkzoekenden genoteerd en vervolgens gedeeld met Den Haag. Pas geleden heeft het ministerie (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) een aantal mensen uitgenodigd om te luisteren naar hun verhalen. Een luisterend oor bieden kan al een wereld van verschil maken. Ik merk dat vijftigplussers heel moeilijk over zichzelf kunnen praten. Dan is een cursus hoe je een elevator pitch moet houden heel handig. Ik realiseer me dat de praktijk natuurlijk lastiger is. Soms kom ik schrijnende verhalen tegen. Pas geleden dronk ik koffie met een man die na 35 jaar werken ontslagen is. Zijn familie weet dat niet, iedere ochtend vertrekt hij met zijn broodtrommel onder zijn arm om te gaan solliciteren. Alleen maar door te luisteren kan zo iemand weer voelen dat hij er tóch nog bij hoort, dat hij belangrijk is. Ik hou niet van puttendouwers, van die mensen die altijd negatief zijn, altijd lopen te zeuren. Ik denk graag in oplossingen, dus zeg ik nooit direct ‘nee’. Ik ga het gewoon proberen. Dat wil ik vijftigplussers meegeven. Er zijn trouwens al veel mensen die dit doen, kijk maar op mijn Facebook pagina. Daar vind je mensen die een switch hebben gemaakt en nu een baan hebben die ze nooit hadden verwacht te zullen vinden.’

  Vitaliteit

  In welke sectoren liggen kansen voor vijftigplussers, denk je?

  ‘Er zijn koks nodig. En leraren, buschauffeurs. Ja, mensen moeten wel omgeschoold worden. Nederland is in paniek, ik hoorde dat er zelfs chauffeurs uit het buitenland gehaald moeten worden. Dat kan toch niet! Werken in deze sectoren moet natuurlijk  aantrekkelijk gemaakt worden, óók voor jonge mensen. Sowieso is het slim om in jezelf te investeren, zorg ervoor dat je vitaal blijft, sport, eet gezond. Tussen de huidige vijftiger en die van pakweg 20 jaar terug zit een groot verschil, dat vertelde onze koning ook al. Ik zeg echt niet dat een team alleen maar moet bestaan uit vijftigplussers. Ik train zelf een voetbalelftal van jonge honden tussen de 18 en 34 jaar. Zij hebben profijt van mijn ervaring en ik blijf jong door hun. Als je nou zulke teams zou hebben op de werkvloer dan heb je een mooie mix in je bedrijf.’ 

  Hotel New York

  Heb je weleens iemand aan het werk geholpen?

  ‘Iemand direct aan het werk helpen, dat kan niet echt. Wel hou ik me bezig met het project Fit naar Werk van Stroomopwaarts, hier maak ik gebruik van mijn eigen netwerk om mensen aan het werk te helpen. En pas geleden hebben we mensen geholpen met het houden van een elevator pitch in Hotel New York in Rotterdam, drie mensen hielden zo’n goeie pitch dat ze daar zijn  aangenomen. Elke twee weken komt mijn team bij elkaar. Via Facebook delen we veel. Nu gaan we ook iets doen met de koks. We krijgen heel veel aanvragen vanuit het hele land, samen met mijn team kijk ik dan waar ik het best tot mijn recht kom. Ik vind het ambassadeurswerk een mooi project waar ik graag mijn steentje aan bijdraag.’

  Stilstaan is geen keuze

  Heb je sollicitatietips voor vijftigplussers?

  ‘Blijf alert en scherp, sta open. Ook als je al een baan hebt. Kijk wat er in je omgeving gebeurt dan kan je nooit verrast worden. Stilstaan is geen keuze, vind ik. Als ambassadeur kan ik dan wel niet iedereen persoonlijk aan een baan helpen, maar ik kan wel aandacht genereren, deuren openen, een luisterend oor bieden.’

  Basic denken

  En heb je tips voor de WerkgeversServicepunten?

  ‘Simpelweg de juiste mens bij de juiste baan zoeken. De WSP’s moeten mensen leren kennen en hen het gevoel geven dat ze er weer bij horen. Blijven communiceren is belangrijk, interesse tonen, een band opbouwen. Als je iemand goed kent kun je hem ook beter aan een baan helpen. Het cv moet niet het uitgangspunt zijn. Ik kijk daar zelf ook niet naar, ik kijk altijd naar de persoon die ik voor me heb, hoe steekt hij in elkaar. Ik heb de wijsheid niet in pacht, maar ik geloof in basic blijven denken. Ik zie het gebeuren bij de mensen die bij Stroomopwaarts binnen komen. Met hun hoofd naar beneden, in zichzelf gekeerd. Na een paar weken aandacht en sporten veranderen ze. Hun zelfvertrouwen is omhoog gegaan en hun conditie ook. Zo eenvoudig kan het zijn.’