Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Tips voor de ideale sollicitatie-outfit

Tips voor de ideale sollicitatie-outfit

  Deze keer komt m’n blog uit handen van Amber Schutte van dresscode.nl

  Zij voorziet u in dit artikel van een aantal belangrijke tips voor als u uitgenodigd wordt voor een sollicitatie gesprek.

  Door de groeiende concurrentie op de arbeidsmarkt is het van belang dat u zich op steeds meer vlakken onderscheidt van andere werkzoekenden. Een van de belangrijkste factoren bij het solliciteren is de eerste indruk die u als kandidaat maakt. Niet alleen uw kennis en ervaring zijn belangrijk, uw voorkomen en uitstraling spelen een minstens zo belangrijke rol. En dit heeft u grotendeels zelf in de hand! Denk maar eens aan de kleding die u draagt. Amber Schutte van dresscode.nl zette de belangrijkste tips voor een goede eerste indruk op een rij.

  De eerste indruk bij een intake of sollicitatie

  De eerste indruk die u als kandidaat achterlaat is goud waard. Dit begint al op het moment dat u bij uw uitzendbureau binnenloopt. Het bureau fungeert namelijk als een ‘tussenpersoon’ die geschikte kandidaten met een bedrijf in contact brengt. Met een goede voorbereiding voor uw intake-gesprek en voldoende aandacht voor uw eigen voorkomen laat u zien dat u echt op zoek bent naar een nieuwe uitdaging; kandidaten waar uitzendbureaus en  werkgevers naar op zoek zijn.

  Naast uw persoonlijke verzorging (daar komt dit artikel later nog op terug) is het belangrijk dat u in gepaste kleding op gesprek gaat. Maar wat is nu precies goede en gepaste kleding?

  Handleiding voor goede kleding

  De absolute basisregel is om verzorgd op pad te gaan. Zorg bijvoorbeeld voor schone, gestreken kleding. Kleding met gaten, rafels, vlekken of andere oneffenheden kunt u beter vermijden. Ook al draagt u oudere kleding – het is belangrijk dat de kleding net gestreken en in goede conditie is.

  Wat is de dresscode?

  Ook de kledingstijl is van belang bij een sollicitatiegesprek. De ‘dresscode’ op de werkvloer kan per bedrijf verschillen, en daarom is het raadzaam om altijd onderzoek te doen naar het bedrijf en de functie waarop u solliciteert. Een goede tip is om de website van het bedrijf te bekijken. Hier kunt u meestal foto’s van medewerkers vinden, en kunt u zien welke kleding er zoal op de werkvloer wordt gedragen.

  Overdressed of underdressed?

  Een goede vuistregel om aan te houden is om beter overdressed dan underdressed op een sollicitatie-afspraak te verschijnen. Door u netter te kleden dan noodzakelijk laat u zien dat u de moeite heeft genomen er representatief uit te zien. Dit kan een positief signaal afgeven aan een werkgever.

   Geen goede kleding in huis?

  Denkt u geen geschikte sollicitatiekleding te bezitten, en wilt u daar liever geen kapitalen aan uitgeven, dan kan de organisatie Dress for Succes wellicht iets voor u betekenen. Deze vrijwilligersorganisatie helpt werkzoekenden aan geschikte kleding die past de functie waarop zij solliciteren. Het dichtstbijzijnde Dress for Succes filiaal bij ErvaringWerkt in de buurt is het filiaal in Leiden.

  Kleding voor heren

  Als man doet u er in veel gevallen goed aan om in pak op een sollicitatie-afspraak te verschijnen. Door een pak te dragen straalt u professionaliteit en positieve autoriteit uit. Ideale kleuren voor een zakelijk pak zijn antraciet, donkerblauw en grijs. U kunt uw pak idealiter aanvullen met een gestreken overhemd, nette dichte schoenen en een bijpassende riem. Als u een stropdas wilt dragen is het raadzaam om er een zonder opzichtige kleuren en motieven te kiezen.

  Wilt u liever niet in pak op een sollicitatie-afspraak verschijnen, dan zijn er genoeg andere mogelijkheden. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een net pantalon, een gestreken overhemd en dichte schoenen. Deze outfit kunt u desgewenst afmaken met een colbert of blazer. Het is hierbij wel belangrijk dat de kledingstukken bij elkaar passen en samen een representatief geheel vormen. Mocht u kiezen voor een wit overhemd, dan is het belangrijk hier altijd een basic wit t-shirt onder te dragen. Een doorschijnend wit overhemd is een absolute don’t. Als u een spijkerbroek wilt dragen is het raadzaam om een donkere, net afgewerkte spijkerbroek zonder gaten of rafels te dragen. Een net pantalon krijgt echter de voorkeur.

  Niet doen: sportschoenen, korte broeken, mouwloze shirts, slippers, petten, opzichtige accessoires, kleding met opzichtige opdrukken, kleding met felle kleuren, te strakke of wijde kleding, teveel of te sterke deodorant, aftershave of parfum.

  Wel doen: zakelijk pak, dichte schoenen, gestreken kleding, pantalon, donkere nette (spijker)broek, colbert, jasje, overhemd, net horloge, subtiel gebruik van deodorant, aftershave of parfum.

  Kleding voor dames

  Als dame kunt u doorgaans iets creatiever zijn met uw kleding. Tegenwoordig zijn er verschillende bedrijven die nette zakelijke damespakken maken. Hierbij kunt u kiezen uit een pak met pantalon of rok. U kunt uw outfit afmaken met een paar mooie pumps of schoenen met een lage hak. Bij het kiezen van geschikte schoenen is het belangrijk dat u kiest voor dichte schoenen waarbij met name de tenen niet zichtbaar zijn.

  Wilt u liever niet in een (mantel)pak op uw afspraak verschijnen, dan zijn er genoeg andere mogelijkheden. Zo kunt u idealiter kiezen voor een net pantalon of donkere net afgewerkte (spijker)broek en een blouse. Deze outfit kunt u desgewenst afmaken met een bijpassend jasje of blazer. Bij het uitkiezen van een geschikte blouse is het raadzaam er een te kiezen die niet doorschijnt, de schouders bedekt en een niet te laag uitgesneden hals heeft. Als u ervoor kiest een rok te dragen is het belangrijk dat deze tot de knie of lager valt. Wilt u een panty dragen, dan is een goede tip om een extra panty mee te nemen. Mocht er dan onverhoopt een ladder in uw panty ontstaan, dan heeft u er nog een achter de hand. 

  Niet doen: sportschoenen, korte broeken of rokken, mouwloze shirts, slippers, petten, opzichtige accessoires, kleding met opzichtige opdrukken, kleding met felle kleuren, te strakke of wijde kleding, te laag uitgesneden halslijn, teveel of te opzichtige make-up, teveel of te sterke deodorant of parfum.

  Wel doen: zakelijk (mantel)pak, dichte schoenen, gestreken kleding, pantalon, donkere nette (spijker)broek, colbert, jasje, blouse, subtiel gebruik van deodorant of parfum. 

  Persoonlijke verzorging

  Naast een nette sollicitatie-outfit is een goede persoonlijke verzorging cruciaal. Zo zorgt een goede nachtrust ervoor dat u een frisse en vitale indruk maakt. Ook is het raadzaam om van tevoren een douche te nemen, uw haren te kammen en uw nagels te verzorgen. Het gebruiken van deodorant is altijd een goed idee, mits deze geen overheersende geur heeft. Hetzelfde geldt voor aftershave voor de heren en parfum. Een sterke parfumlucht kan de aandacht van uw gesprekspartner afleiden en als onprettig worden ervaren. Het kan gebeuren dat u gewend bent aan de parfumlucht waardoor u deze zelf niet (meer) zo sterk ruikt. Een goede tip is om bij kennissen of vrienden na te vragen of uw parfum al dan niet overheersend is. Een aandachtspunt voor de dames is make-up. Het is voor een sollicitatiegesprek raadzaam om uw make-up te beperken tot rustige kleuren en tinten. Felle make-up kan namelijk als afleidend worden ervaren.