Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Bedrijven lozen uitzendkrachten

Bedrijven lozen uitzendkrachten

  In de Volkskrant van donderdag 9 april staat op de voorpagina een artikel met de kop; Bedrijven lozen uitzendkrachten.

  De Volkskrant heeft interne documenten en mails van de ING-bank te pakken gekregen waaruit blijkt dat de bank uitzendkrachten die al langere tijd bij hen werken laat vertrekken om de transitievergoeding niet te hoeven betalen die vanaf 1 juli dit jaar ingaat. 

  Verderop in het artikel staat dat Minister Lodewijk Asscher hier woedend over is. Hij refereert aan het feit dat werkgevers en werknemers zich in het sociaal akkoord hebben geschaard achter een fatsoenlijke arbeidsmarkt.

  Op 22/4/15 een update; Ook Nationale Nederlanden gaat dit doen. De CNV maakt het helemaal bont door te zeggen dat uitzendkrachten alleen voor ‘piek en ziek’ zijn. Een opvatting die 30 jaar geleden wellicht nog stand hield.  

  Ik denk dat ook minister Asscher bij zichzelf te rade moet gaan als hij kritiek heeft op dit feit. Bedrijven willen flexibiliteit. Ze willen een flexibele schil van mensen die zij in drukkere tijden nodig heeft, en in een minder drukke tijd of naderende reorganisatie ‘kwijt’ kan. Dit is het wezen van de flexibele kracht. Als hier een transitievergoeding (ontslagpremie) tegenover staat dan is dat niet meer flexibel. Werkgevers zullen deze lastenverzwaring en deflexibilisering proberen te ontlopen. (een flexkracht die 2,5 jaar in dienst is en € 3000,– bruto verdient krijgt een transitievergoeding van € 2500,– bij ontslag. Heb je zoals bij de ING zo’n 250 man die dit betreft, dan is dit een extra kostenpost van € 650.000,–. Wat zou uw keuze zijn????)

  Als de minister hier boos over is dan is hij wel erg naíf geweest toen hij dit in een wet vatte.

  Ik ben het wel met hem eens dat een bank als het ING waarin de beloning van de top nogal onder vuur ligt, dit op dit moment niet erg goed timed. Kennelijk is er ook bij deze bank niet veel ‘gevoel’ aanwezig bij de top.

  Maar Minister Asscher had zich beter moeten verdiepen in wat de behoefte aan flex is. Wellicht had hij in Denemarken kunnen kijken, of eens met uitzendbureaus gaan praten… ik heb hem niet gezien.